Pardes

av strambergare

Pardes

Ja jävlar.

Ibland hamnar man på resor man inte klätt upp sig inför. Typ som att för första gången uppleva en mastodontrulle straight outta Bollywood. Alltså jag har sett Bollywoodrullar förut, men inte en sån här jäkel.

Handlingen är rätt simpel, två familjer ska göra upp om ett giftermål mellan två av barnen. Men tjejen blir kär i styvbrodern till den tänkte maken och sen är det full rulle utifrån det. Det är sång, rävspel, slagsmål, fylla, hederskultur, kulturkrockar, nationalism, DRAMA och åter DRAMA.

Så jävla underhållande. Tre timmar och inte en sekund är trist. Allt är totalt bananas och coco bahia. Ljudmixningen ligger längre fram än bilden, ljudeffekterna ännu längre fram och klippningen är stundtals oberäknelig. Och så innehåller filmen den bästa produktplaceringen jag nånsin sett.

Helt underbart alltså, så långt ifrån ett påkostat Hollywooddrama man kan komma. Och även om handlingen är rätt lätt, så är den mycket djupare ändå. Trots att varje bildruta skulle kunna bytas ut mot versaler av känsloord; RÄDD, ARG, GLAD, LYCKLIG, UPPRÖRD. Så tydligt är allting, det går inte att missta något i den här filmen.

Och även om en del av filmens sensmoral är lätt rasistisk, så är det lätt att vifta bort det, eftersom det är så underhållande. Vilket ju är rätt kasst av mig som västerländsk mupp. Kanske är jag alldeles för överkörd för att kunna se nyktert på den här filmen, men vafan, det är ju kul att bli överkörd av något annat än den amerikanska militären.

Annonser