Sjukstugan – Rap på svenska

av strambergare

Vi måste prata lite hiphop nu.

JA DET MÅSTE VI.

Rockrövar bör också läsa, de kan behöva lite gung de med.

För hiphop har fått något ok över sig att behöva vara så jävla seriös, stark och GATA hela tiden. Vilket den givetvis bör vara. Men så blickar man tebax till hiphops början, till exempel Rappers Delight, och ba plockar ut slumpmässig rad:

I don’t mean to brag, I don’t mean to boast but were hot like butter on your breakfast toast
Pop da pop pop ya don’t dare stop
Come alive y’all gimme what ya got

Det där är ju bara knas och stoj och skoj.

Sjukstugan är knas och stoj och skoj. Så långt ifrån GATA, bitches, droghandel, våld och socialrealism.

Bara det att de genomgående samplar gamla barnprogram; Magnus och Brasse, Drutten och Gena, Grodan Boll, gör ju det direkt lekfullt. En kanske lätt och simpel väg? Nä, bara rolig och underhållande. Det var länge sen jag hörde en så skojig svensk skiva. Alltså som är rolig på riktigt. Det är så lätt att allt blir buskis när man ska vara rolig. Sjukstugan är inte buskis, de är bara glädje.

Det känns som att de lyssnat en del på DOOM (annars bör man absolut lyssna på hans senaste projekt JJ DOOM som kom med en platta nyss). Samma ”kan man verkligen rappa såhär? klart man kan!”-filosofi har de. Jag får också lite Wu Tang-vibbar, när de är i sitt ”kämpa om micen”-race och de bara vill bräcka varandra i vem som lägger bästaste versen. Så är Sjukstugan hela tiden. Och det är jätteroligt.

Ja, jag tjatar om hur kul de är. Men det är ju det som är det viktiga. Att hiphop kan vara bredare än GATAN. Och det visar Sjukstugan jävligt bra.

Och som vanligt blir man ju glad när artister tackar andra artister och visar varifrån inspirationen kommer. I låten ”Tack!” blandas det hej vilt med vilka som får sig en hälsning. Allt ifrån Merit Hemmingson till Ken Ring till Nationalteatern. Det är ju väldigt fint.

Ett samarbete mellan Tare Lugnt-”gänget” (vet inte riktigt om de är ett gäng, jag menar nog främst snillet Academics) vore förresten väldigt härligt. De verkar leka på samma sätt. Fast Sjukstugan är mer crazyknas och Academics är mer lulla runt bland berg och vissla lite. Tänk er den blandningen va. Så jävla bra det skulle bli.

En sista grej. Jag gillar titeln på skivan väldigt mycket. Det var bara det.

Annonser