Erik de Vahl – Spring 2012

av strambergare

Låt oss börja med att konstatera: Erik de Vahl gör inga fel. Inte ett enda. Hans sjätte album är briljant från början till slut. På Spring 2012s 23 minuter och 17 sekunder lyckas han ringa in sig själv och på samma gång svepa med sig halva mänskligheten.

I hans personliga sfär finns det rum för alla. Den 29-årige sångaren gör det svåra enklare och det tunga lite lättare.

Det är blott tio år sedan Erik de Vahl släppte Secrets Adrift och debuterade som soloartist. Redan nu ligger dock bitarna på perfekt plats. de Vahl har en popbriljans så självklar att det nästan känns onödigt att säga någon om den.

Den finns ju så tydligt där; glimrar och sprakar i vartenda spår. Spring 2012 är en enda lång eriksgata genom ett musiksverige som just vaknat efter vintern. Det är ett album som borde inspirera varenda artist att skriva om sina texter till svenska.

För tillsammans med Håkan Hellström och Annika Norlin är Erik de Vahl en av svensk popmusiks främsta författare. Han väger orden mot varandra, ruskar om i språket och hittar nya meningar till gamla uttryck.

Erik de Vahl tänker hela tiden lite längre. Han låter orden få berätta det som vi inte visste att vi behövde få veta.

Lika skicklig som han är som textförfattare lika snyggt skriver Erik de Vahl musiken som rör sig runt orden. Oavsett om det är en pianoballad med tjugofem stycken stråkar som hjälp, Den svenska avundsjukan, eller dansgolvsmelodierna i Pretty Things är musiken skriven direkt från och till hjärtat.

I Ur dina händer tar texten om det oundvikliga uppbrottet en slutgiltig tryckare ihop med syntmelodierna. Det är sorg och fånga dagen-mentalitet i perfekt förening.

Spring 2012 är berättelser om ensamhet, vilsenhet, längtan och om att plötsligt vakna och upptäcka att man blivit precis som sina föräldrar.

Det är en skiva som får musik att kännas mäktigare än något annat, en skiva som plötsligt – för varje gång den börjar om – argumenterar för att den universella känslan av ensamheten är människans mesta intensiva gemenskap.

Alla världens priser borde regna som spön över Erik de Vahl.

Annonser