Nordic Music Prize

av strambergare

När Nordic Music Prize drog igång förra året kändes det gött, här har vi en jury med ”patenterat god smak” som ska välja ut det bästa från sina länder. Det är musikjournalister med hjärtat på rätta stället, med lysande öron, en näsa i vinden och ett intellekt som bara riktigt jävla bra musikjournalister har.

Det blev väl lite sådär, det var goda ambitioner och allt sånt där. Att Jónsi vann var väl lite trist, han är ju rätt så etablerad liksom. Kanske var poängen. Låta första priset gå till en snubbe rätt många känner igen, men ändå är lite alternativ. Vad vet jag.

Det roligaste var ju helt klart att få se vad de andra nordiska länderna hade nominerat, upptäcka grannlandsmusik man inte får höra spelas. Då upptäckte jag Frisk Frugt bland annat, mycket, mycket bra band.

Idag tillkännagavs årets nominerade.

Och vilka i hela världens avloppsavgrund är det som har nominerat?

Lykke Li? Deportees? Veronica Maggio? Loney Dear? Anna ”min bästa låt är en cover som inte ens är i närheten av att vara lika bra som originalet” Ternheim?

Men jesus tittyfucking chris, kan det bli tråkigare? Om det här är kräm de la kräm av Sveriges absolut bästa muzak, då ger jag upp musik.

Det har varit ett så jävla grymt musikår för Sverige och så drar de till med det plattaste av de platta popartisterna. Fan, hade Daniel Adams-Ray varit med där hade jag inte ens rynkat på nosen, det hade känts mer eller mindre självklart. Eller varför inte Laleh, hennes version av Ängeln i rummet går nog säkert varv på varv i deras iPod-lurar.

Var är Testbild!, Hans Appelqvist, Skriet, Vånna inget, Roffe Ruff, Mohammed Ali, Ison & Fille, Kriget, Samling, Kajsa Grytt, Tape, Alexis Weak, Vit Päls, Big Fox, Paper,  äh jag kan fan fortsätta i hundra år till med mer spännande muzak än vad den där jävla nomineringsjuryn kokade ihop.

Trodde det att de skulle nominera musik till en grammisgala? Där ”branschen” ska klappa rygg och ”stora massan” skulle få upp ögonen för en supergemensam nämnare de inte visste att de hade? Jag begriper faktiskt inte ett jävla dugg. Det är trams. Det är vad det är. Tanken var väl att visa upp de där små fantastiska guldkornen alla missat och ge dem ett pris för att de faktiskt förtjänar det. Sånt jävla piss.

Återigen segrar svenska musikjournalister. Ja i fighten om att vara sämst.

Annonser