Louie och Curb Your Enthusiasm

av strambergare

tja tja spoilers kanske dyker upp gällande s8 CURB och s2 LOUIE, OK.

Båda pysslar med komedi på tävä. Den ena pysslar med fel tankar, den andre pysslar med svarta tankar. Den ena pysslar med renodlad komedi, den andre pysslar med lite vad som helst.

Louis CK är den andre givetvis och andra säsongen av hans TV-serie Louie tillhör bland det absolut bästa jag sett i TV-väg. Kanske inte säger så mycket i och för sig. Jag kanske bara har sett Rymdbas Alpha säsong ett tidigare. Men, jag har sett mer än så, promise!

Louie är så oerhört kompromisslös i sitt utförande. Det handlar oftast om två stycken historier som inte nödvändigtvis hänger ihop mer än tematiskt. Och väldigt ofta är det perioder där ”ingenting händer”. Karaktären Louie tittar på en gatumusikant, Louie sjunger med i hela The Who-låten Who Are You?, dagdrömmer om att bli hjälten i tunnelbanan som torkar upp utspilld dricka eller så runkar han. Att han sjunger och rockar med i Who Are You? hoppas jag är en kommentar åt CSI som gått och knyckt den låten. Louie visar istället upp vad den är, en jävla rock’n’roll-rökare. Så långt ifrån otroliga dattasnillen och kommissarier.

Louie gör en djupdykning i människan. En vän som ska ta självmord, hur övertalar man en människa som är besluten att skiten inte är värt det? När man djupt i ögonen ser att det inte finns något kvar? Syrran lämnar sin unge åt en, medan hon drar iväg och blir inspärrad på sjukhus. Försöka uppfostra sina jävla barn som inte är nöjda med någonting, men man sjablar som vanligt bort poängerna och man måste bjucka på glass i alla fall. Det är så himla supermänskligt och ärligt, jag älskar varje sekund. Varje jazzton som dyker upp, bara en sån sak, som att konsekvent snirkla in jazz i bilderna. Vilken amerikanske komediserie har någonsin gjort det? Vilken amerikansk TV-serie har över huvud taget gjort det?

I dubbelavsnittet när Louie drar till Afghanistan är nervkittlande. Hela tiden finns hotbilden där, något, någon gång, kommer att gå åt helvete. Men hur? Och i slutet, när beväpnade karlar i turban tågar fram. Då tänker man att NU JÄVLAR SMÄLLERE. Men då i allmänmänsklig humor finner de varandra när Louie snubblar efter en anka.

Så jävla briljant.

Säsong 8 av Curb har också varit briljant. Inte lika bra som förra som var så otroligt bra, men ändå bland det absolut roligaste som går att glo på. Bögungen i sista avsnittet och Michael J. Fox som ”gömmer sig” bakom sin parkinsons sjukdom. Att min favoritkaraktär Leon har fått varit med rätt mycket är givetvis värt hundra tummar. Han är en äkta filosof.

Har inte så mycket mer att säga om Curb, det har varit bra liksom, stadig 4/5 hela vägen. Från utkastelsen från egna huset i början till landsförvisningen till Paris i slutet. Favoritavsnittet måste ändå vara det åttonde avsnittet där det kändes som ett regelrätt Seinfeld-avsnitt utan pålagda garv, det avsnittet var nog 5/5 när jag tänker efter.

Annonser